Szolgáltatások

Egyedi öltöny készítés

Az egyedi öltöny készítése során különös figyelmet szentelek annak, hogy az elkészült ruha megfeleljen a megrendelő elképzelésének, maximálisan passzoljon az egyén stílusához és testi adottságaihoz. Ma már arra is kell ügyelni, hogy az egyedi öltöny praktikus is legyen, tehát úgy készüljön, hogy más ruhadarabokkal könnyen variállhatóvá váljon. Például esküvői öltöny esetén fontos, hogy ne egy alkalomra, majd a gardróbnak készüljön, hanem a későbbiekben is hordani lehessen.

Alkalmi ruha varrás

Amikor alkalmi ruhára van szükség, különösen fontos, hogy az jó megjelenést kölcsönözzön és ráadásul, viselője, jól is érezze magát benne. Az sem utolsó szempont, ha az a ruhadarab egyedi, és nem jön szembe velünk belőle még három az adott rendezvényen.

Leggyakoribb alkalmi ruhák:

  • díszegyenruha
  • talár
  • frakk
  • táncruha
  • jelmez
  • egyedi tervezésű ruha
  • férfiing
  • kabát
  • zakó

Ruhaigazítás, ruhajavítás

A mai szövetek sajnálatos módon általában vékonyabbak, könnyebben tönkre mennek, mint a régi időkben. Ezért gyakrabban van szükség arra, hogy egy már meglévő ruha kiigazításra, javításra kerüljön.

Ahhoz, hogy a javított ruhát ugyanúgy lehessen hordani, mint annak előtte, fontos szerepet kap a kreativitás. A kiigazított ruhán ugyanis nem szabad, hogy észrevehető legyen a javítás, ugyanolyan esztétikusnak kell lennie, mint az beavatkozás előtt.

Méretre igazítás

A méretre igazítás gyakori feladat egy szabó műhelyben. Sokan azt gondolják, hogy ez az egyik legegyszerűbb munka, hiszen „csak” itt-ott be kell venni, fel kell hajtani az anyagot. Ez egyáltalán nem így van. Ahhoz, hogy az a ruha a méretre igazítás után tökéletesen álljon, komoly szakértelem szükséges.

Ismerni kell a ruházat felépítését, át kell látni, hogy hol lehet elvenni belőle, vagy hol lehet hozzátoldani. Ellenkező esetben általában az a végeredmény, hogy az adott ruhát többet nem veszi fel az illető, mert vagy nem lesz esztétikus vagy nem lesz kényelmes.

Ruhatervezés
A ruhatervezés során általában kétfele megrendelés szokott előfordulni. Van olyan megrendelő, aki határozott elképzeléssel, pontos fazon és anyag kiválasztással érkezik hozzám. Ilyenkor az igényeknek megfelelően, rajzok alapján megtervezem és megvalósítom a megrendelő elképzelését.

Másik típusú megrendelő az, aki teljes mértékben a rám, a szakemberre bízza magát, és a átadja tervezést, javaslattételt és a kivitelezést is. Mindig örömmel veszem ezt a feladatot. Erre az esetre is igaz, hogy a végeredmény nem az én ízlésvilágomat tükrözi majd, hanem egyértelműen a megrendelőét.